Erasmus+ / EU-projekt

EU-seminarium i Bratislava 12-14/9-18….kan det vara starten på ett spännande projekt?

I mitten av september deltog jag, Ann-Sofi Forsell, som en av tre representanter från Sverige, i ett EU-seminarium i Bratislava, Slovakien. På plats hade ett 50-tal deltagare från 17 europeiska länder samlats för att fokusera på inkluderande undervisning och hur man genom ett mer tillgängligt lärande kan förebygga radikalisering och extremism.

Inclusive education

Ett seminarium som passade som ”hand i handske” med viljan på Hedda Wisingskolan att utveckla en än mer inkluderande lärmiljö. Vi har ju bland annat utvecklat strukturer för hur vi använder whiteboarden i klassrummet, hur en rapport skrivs, hur vi kan arbeta med ämnesbegrepp, vi har diskuterat vikten av möblering i rummet……metoder och angreppssätt som hjälper elever att ha ”bra koll på vardagen”!

Nu fick vi möjlighet att få ta del av hur man jobbar med inkludering i andra länder i Europa. Vilka  metoder används för att bemöta elever på bästa sätt? Hur jobbar man inkluderande i olika ämnen? Hur försöker man motverka radikaliseringen?

Under välkomstsessionen blev vi välkomnade av Slovakiens NA (jämför Uhr, Universitets- och Högskolerådet i Sverige).

Välkomst Bratislava

Vi fick ta del av tre projekt som pågår i Slovakien, projekt där det ligger stort fokus på att erbjuda alla elever en inkluderande undervisning just genom olika metoder och angreppssätt.

Vi fick också lyssna till föreläsningar om inkludering där jag blev speciellt berörd av en bild av ”equality, eqiuty, reality,  liberation”

equality education

Seminariets sista pass, dag 1, handlade om möjligheterna att söka EU-projekt Erasmus+. Hur en ansökan görs, vad som är viktigt att tänka på, vilka prioriteringar som gäller för år 2019…..mm

Första dagen avslutades med International Fair. Kan liknas vid en mässa där deltagande länder visar upp sig i ord, bild, musik, smakupplevelser….

Dag 2 startade med (nästan) en tom lektionssal  men snart var den fylld av arbete kring Erasmus+. Samarbetspartners, projektidéer, projektbeskrivningar….mm. Mina/våra samarbetspartners blev (med tanke på mål/syfte, ålder…) Spanien, Portugal, Kroatien och Slovakien. Representanterna  (Aidil, Irene, Martina och Adriana) från de 4 länderna var inspirerande och engagerande. Vi processade oss fram till ett utkast till en projektansökan, kände oss rätt nöjda! Oj, oj, vad spännande!

Föreläsningssal Bratislava

Kvällen bjöd på teater och en slovakisk middag på Donau.

Under sista dagen, eller rättare sagt förmiddagen, summerade vi vad vi hade varit med om. Vi la upp plan för fortsatt samarbete, bytte e-mailadresser, skapade Facebook-grupp och peppade oss själva att ta tag i det här direkt vi kom hem. Vi skulle hem och skriva projektansökan! En idé fanns och ett namn hade det fått: Breaking barriers!

Fortsättning följer!

 

Vad hände när jag kom hem från Bratislava?

Väl hemma igen från Bratislava var det dags att skriva rapport till Uhr (Universitets- och Högskolerådet) med förhoppning att rapporten skulle bli godkänd och Härnösands kommun/Hedda Wisingskolan skulle få ersättning för mina resekostnader. Den blev godkänd! Check på det!

Det var också bra med lite repetition av vad vi hade gått igenom under seminariet. Vilka steg ska finnas med i en projektansökan? Vad ska vi fokusera på med tanke på våra behov (ökad inkludering för att nå eleven där den befinner sig) och det som EU-kommissionen vill att vi ska jobba för (ökad inkludering för att minska skolavhopp)?
Vi hade satt ett namn på projektet ”so far”: Breaking Barriers. Vi vill utveckla en mer inkluderande miljö så att ALLA elevers lärande blir optimalt. Alltså även för de elever som har något sorts funktionshinder och för de som befinner sig i ett utanförskap (t ex hemmasittare, de som diskrimineras religiöst, etiskt, socialt, kulturellt….).

I väntan på att få skriva en projektansökan beslöt vi att genom etwinning lära känna varandras kulturella bakgrunder och på sätt utveckla solidaritet/empati bland eleverna. Etwinning är en digital plattform där man kan lägga upp texter, bilder och videos.
Först ut var Kroatien med att berätta om sin stad, Varazdin, som ligger i norra Kroatien. De hade lagt in fina bilder av staden och byggnader där.

Skola slovakien

Slovakien var sedan på tur. De bor i en stad i norra Slovakien som heter Zilina. Det finns jättemånga gamla slott och borgar runt om Zilina.

Den spanska skolan ligger i Alfarrás, i närheten av Barcelona. De har genom många bilder gett oss en inblick i sin stad och skola.

 

 

Nu är det vår tur att berätta om Härnösand och sedan kommer Portugal in också.

Med teknikens hjälp kan man mötas utan att vara på samma plats. En måndagskväll i november satt vi alla 5 lärare vid mobilen och konfererade genom inlägg på Messenger. Nästa del i Etwinning blev att göra elevpresentationer.

Skola slovakien 2

En idé är att använda programmet ”Voki”, där man pratar in sin presentation och den spelas upp av en mekanisk röst till egen vald figur.
Fortsättning följer!