Sydafrika

Besök av elever från Sydafrika i april 2018 – kanske början på ett utbyte

swedcorn bild1

Hedda Wisingskolan fick i slutet av april besök av 16 elever och 4 lärare från Sydafrika – kanske blir det början på ett utbyte.

Utifrån erfarenheter och tidigare samarbete / utbyte med Conwall Hill Collage i Irene / Centurion i Sydafrika blev vi tillfrågade om vi kunde stå värdar för en grupp elever och lärare på besök i Härnösand i slutet av april. Absolut kunde vi det!!

Måndag kväll den 23/4 fram till torsdag morgon den 26/4 var de på besök hos oss på Hedda Wising.

Så här såg programmet ut:

 • Måndag. Den 23/4 kl 20:31 ankommer våra besökare till Järnvägsstationen. Vi önskar då att ni möter upp och vi ser tillsammans till att rätt elev följer med rätt familj hem. J Om det skulle vara så att ni har problem med skjuts så är det bara att säga till, hör dock gärna av er i förväg. Jag kommer att vara på plats och vi kan se till att skjuts ordnas om det krisar sig.
 • Tisdag. De sydafrikanska eleverna följer värdfamiljseleverna med till skolan och skuggar de svenska eleverna helt enligt respektive elevs schema. Det gäller även på idrottslektionerna. De följer schemat fram till 10:50. Om det är så att värdfamiljseleven inte ska följa med på studiebesöken så följer man med till entrén där den sydafrikanska eleven sluter upp med gruppen.
 • Tisdag. 10:50 samlas alla utanför skolans huvudentré och är redo att åka på studiebesök till Hemab som börjar 11:00.

Hemab med SAgänget

 • Tisdag. Ca 12:15 Efter studiebesöket på Hemab så äter vi medhavd lunchmatsäck (skolan fixar detta) i Hemabs besökslokaler. Därefter buss till Absolicon.
 • Tisdag. 13:00 börjar studiebesöket på Absolicon. Besöket varar till ca 14:45-15:00 då vi åker tillbaka till skolan och skoldagen är slut.

Absolicon med SAgänget

 • Tisdag. Våra besökare chillar / är med värdfamiljerna och värdfamiljseleverna resten av e.m. kvällen. De följer med på de aktiviteter ni normalt har inbokat (träningar, etc.). På tisdag kväll är det bra om det förbereds skidor/bobbar/pulkor och kläder för Vårdkasbacken på onsdag kväll. De besökande eleverna kan behöva något lite mer snötåligt än vad alla har med sig samt handskar / mössa om de inte har. Kläder och skidor/pulkor etc. tas med till skolan på onsdag morgon.
 • Onsdag. 08:00 samlas vi alla på skolan i ljushallen för kort info sam ihopsamlande av skid/pulkgrejer och kläder inför kvällen (lämnas inlåst på skolan) innan vi beger oss mot dagens begivenheter ca 08:15.
 • Onsdag. 08:15 avgår minibussar från skolan mot Hemsön och Hemsö fästning. Vi har först guidad tur där som avslutas med lunch i restaurangen (skolan stor för detta) innan vi tar färjan tillbaka till fastlandet.

Hemsön med SAgänget

 • Onsdag. Ca 13:15 kommer vi med minibussar till Curlinghallen för att prova på Curling i ca 2 tim. Därefter är det promenad tillbaka till Hedda Wisingskolan – viktigt att alla tar hand om varandra och ser till att ingen kommer efter.
 • Onsdag. 16:45 träffas vi på skolan igen för middag och pepp i ljushallen innan vi åker till vårdkasen och avslutar dagen med lite skid- och pulkaktiviteter i snön.
 • Onsdag. Ca 17:45 avgår minibussarna till Vårdkasen för utprovning av skidor mm. (de är förberedda att ta emot oss). Viktigt att alla elever visa gott värdskap och stöttar de sydafrikanska eleverna om de inte åkt skidor förr. Det är nu oklar hur många av dem som vill åka skidor – men det ser vi då 🙂

Vårdkasen med SAgänget

 • Ca 20:45 (Om ni vuxna eller andra familjemedlemmar inte är sugna att vara med och åka) så kan det vara läge att eleverna hämtas i backen. Detta ansvarar respektive värdfamilj för, men om det är svårt med hämtning så är det bara att meddela så kan vi skjutsa hem eleverna med minibuss. Meddela dock skolan innan så vi har folk och bussar på plats för detta.
 • Torsdag. 08:00 – Eleverna följer med till skolan och tar med all packning. Alla kommer få goda möjligheter att säga ajö på skolan.
 • Torsdag. Ca 08:45 avgår minibussarna från skolan ner till Järnvägsstationen
 • Torsdag. 09:09 – tåget går tillbaka till Stockholm.

Kanske kan vi starta ett samarbete med dem inför framtiden – för kommande utbyten inom det som kommit att kallas Swedecorn. Det började som ett samarbete mellan en skola Sollentuna (Vibyskolan) och Cornwall Hill Collage för 15 år sedan. Sedan dess har även Näsbyparksskolan i Täby kopplats på. Nu är vi nyfikna på om vi kan utvidga samarbetet till även Härnösand. Pengar via Atlas partnerskap är nu sökta – så vi håller tummarna https://www.utbyten.se/program/atlas-partnerskap/

Vi hoppas på att vi kan åka med en liten testpatrull till Sydafrika under nästa läsår – vill ni se och läsa lite om hur Näsbyparksskolans första testresa blev 2015 så kan ni läsa här:  https://swedcornnasbypark.wordpress.com/