Inför elevens val

Elevens val 2

Nu är det tid för eleverna att göra sina val inför elevens valdagarna i december. Elevens val kommer att genomföras fredag e.m. 14/12 till och med förmiddagen på julavslutningsdagen torsdag 20/12.

Här nedan ser du vilka ämnen du har att välja på. Du ska välja ett ämne i första-, andra- och tredjehand. De som inte väljer olika ämnen i första-, andra- resp. tredjehandsvalen hamnar längst ner på prioriteringslistan. Med andra ord – om du väljer Fotboll, Fotboll och Fotboll, så kommer du att hamna sist i prioriteringsordningen och riskerar att inte alls få fotboll alls utan slumpas ut i en grupp där det finns platser över.

Läs noga om de olika valen och går sedan in på följande länk för att göra ett val. Elever i åk 7 och 8 kommer att få tid på mentorstiden på måndag att fylla i sina val. Elever i åk 9 kommer att få lektionstid i början av veckan att fylla i sina val. Deadline för att göra valen är onsdag kväll 28/11. De som inte gjort valen då blir placerade där det finns platser över.

Länk till enkät för att välja kurs / ämne för elevens val för de som inte gjorde det innan deadline (endast ämnen med röda rubriker är valbara under måndagen 3/12 – om man inte gör valen under mentorstiden 3/12 så blir man placerad i grupp där det finns plats): https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=w-9zaNc360mUkFNgRBSBcM3Uhb5he1pPvMPykMr8SChUQ00yOVc2TURPVE0wM0wxNldJTkNIRjJVUy4u

Textilslöjd
”Jobba med olika uttryck i ett smakfullt gemensamt konstverk! Här får du möjlighet att vara kreativ när du använder olika material och tekniker från både slöjd och bild. Geometriska mönster och olika ytstrkturer står i fokus. Välkommen till kursen Pattern Perfect! ”

SvA
”Här får du göra klart restuppgifter i svenska som andraspråk. Du får också träna på de fyra färdigheterna: – tala. – lyssna. – skriva. – förstå.”

Handboll / Blandidrott
Vi kommer att köra olika handbollspass i form av både teknik och matchspel. Det kommer även vara en del fysträning som är anpassat till handboll och andra sporter. Vi kommer också jobba teoretiskt genom att göra matchanalyser. Vi kommer också att varva med andra idrotter och bollsporter och beroende på hur många som anmäler sig så kommer ni att grupperas efter intresse och behov.

Ta igen det man har missat
En chans ta igen det du missat eller känner att du behöver hjälp att förstå och befästa

En / Sv
”Vill du lära känna ungdomar runt om i Europa? Och chatta på engelska? Hedda Wisingskolan har ett projekt med ungdomar i Slovakien, Spanien, Portugal och Kroatien. Ett projekt där man skriver (på engelska) och berättar om sig själv, skolan, Härnösand…. i en digital anslagstavla som heter Padlet. Vill du vara med? Under Elevens vals-veckan har du möjlighet att joina projektet och vara aktiv på Padlet.”

Svenska
Jobba med uppgifter du behöver mer tid till (prioriteras för åk 9 – men om plats finns även för åk 7 och 8) Här kan du få göra klart arbetsuppgifter i sv, träna på att läsa mellan och bortanför raderna, prova på att skriva en texttyp du inte gjort tidigare. Blir vi många kan vi träna argumentering i en debatt.

Fotboll
Kursen heter Teori/ledarskap inom fotboll. Ett krav för denna kurs är att man är aktiv inom en fotbollsförening. Kursen kommer innehålla till största delen teori och redovisningar, men också en del praktik där ni får möjlighet att träna på varandra att vara ledare. Några av målen med krusen för deltagaren är: Grundläggande kunna beskriva fotboll, varför man utgår från spelet, kunna planera och genomföra tematräningar, tillämpa ett praktiskt förhållningssätt på planen med utgångspunkt från barnrättsperspektivet, varför man som tränare skall jobba med positiv förstärkning, tillämpa olika lärandemetoder mm.

Hälsa och välmående
I denna grupp kommer vi att fokusera på välmående och att hantera stress. Vi kommer att dela med oss av kunskap och verktyg som kan hjälpa er i vardagen. Vi kommer till exempel att prova på Yin Yoga, göra andningsövningar och lära oss några enklare massagegrepp. Under dessa dagar kommer vi att växla mellan att ha på oss träningskläder, mjukiskläder och badkläder.

Hkk – mat, hälsa, rörelse
Mat, hälsa och rörelse (Hkk) – Du kommer att ingå i en mindre grupp där ni ska planera olika måltider. Ni kommer att få närings- och prisberäkna måltider, gå till affären och köpa ingredienser och sen laga den nyttiga och goda maten. Dessutom kommer vi att ägna oss åt en motionsaktivitet varje dag.

Rollspel
”Har Du alltid drömt om att själv vara en av de där hjältarna som du ser i fantasyfilmerna..? Då kan rollspel vara din lösning. Vi kommer att testa att spela bords-rollspel i små grupper. Det finns många olika spel om vi kan få ihop villiga spelledare; Drakar och demoner, Mutant, Dungeons and Dragons, Vampire osv! Alla erfarna eller oerfarna spelledare på skolan är Varmt välkomna att hjälpa till! För er som är helt gröna så hoppas vi på att få ge er en fin introduktion! Välkomna! ”

Musik / Kör
Vi tränar inför avslutningen i kyrkan. Delar av dagarna sjunger alla i kör. Resten av tiden spelar vi på akustiska instrument och sjunger.

Friluftsliv
”Vildhet är inte en lyx, det är en nödvändighet för människosjälen” HD Thoreau.
Den här kursen är för dig som gillar att vara ute i naturen men även för de av er som vill lära sig mer om hur man klarar sig ute i vildmarken.
Vi kommer att träna basfärdigheter inom området friluftsliv som t.ex göra upp eld, bygga vindskydd, ”klä sig efter väder”, vandra i vinterterräng och
hålla koll på förfrysningsskador/symotom och anpassa aktiviteter efter årstider.
Under kursens gång kommer vi även att lära ut hur man vandrar med snöskor samt givetvis grilla korv och förhoppningsvis
demonstrera att man kan ha det hur trevligt som helst ute i skogen!

Ma/No
Här du arbetar på din nivå. Du kan lösa uppgifter i såväl NO-ämnen som i matteboken. Du kan t.ex. jobba med uppgifter du har eller träna inför ett prov och fördjupa dina kunskaper. Hjärtligt välkommen.

Filmkunskap
Vi kommer att titta på film och utifrån de filmer vi ser göra analyser om både filmernas innehåll och om film som uttryck och filmskapandet i sig.

Ridning
Rider du sedan tidigare eller har du aldrig provat? Nu finns möjligheten att komma hästar närmare och öka eller utmana dina erfarenheter av ridning och hästar. Vi erbjuder elevens val med en blandning av ridning, teori, skötsel och hantering av hästar. Den här elevens valomgången kommer det troligen endast bli en grupp i ridning.

Innebandy
I kursen innebandy kommer du att få fördjupa dig i sporten. Du kommer att få möjlighet till att lära dig mer om spelets skeenden, ledarskap och taktik. Givetvis kommer du också att få träna och spela innebandy och som avslutning på veckan delta i en innebandymatch.

Tyska
Elever i åk 8 erbjuds att få extra undervisning tyska under elevens val-veckan som kompensation för den tid i åk 7 då skolan saknade lärare.

Bild
Här du får möjlighet att utforska kreativa uttryck när du skapar i bild med olika material och tekniker. Arbetet kanske kommer att utmynna i en utställning/utsmyckning. Du väljer själv, men med handledning, den teknik och område du vill jobba med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s